Parasha Wajikra (En Hij riep): Dichter bij God komen door het Bloed van het Lam
We lezen: Leviticus 1:1–5:26, Ezechiël 45:16–46:18, Hebreeën 9:1–28
“De HEERE riep Mozes en sprak tot hem vanuit de tent van ontmoeting:...” (Leviticus 1:1)
Inleiding
Vorige week was Parasha Pekudei de laatste Torah-lezing uit het boek Exodus. Deze Shabbat beginnen we met het lezen van het boek Leviticus. In het Hebreeuws wordt Leviticus Vayikra genoemd naar het openingswoord wat betekent ‘en Hij riep’. Deze Sjabbat is tevens de laatste van vier Parasjiot met speciale lezingen uit de Thora ter voorbereiding op Pesach. Het wordt Shabbat HaChodesh genoemd , de sabbat [van de] maand, en er is een speciale lezing toegevoegd uit Exodus 12:1-20, waarin de wetten van Pesach (Pascha) worden beschreven.
Het belang van de offerdienst
We lezen in Leviticus 1 vers 2-3 de Woorden van de Eeuwige die Hij tot Mozes richt: “Spreek tot de Israëlieten en zeg tot hen: Wanneer iemand onder u een offer aan de HEERE brengt, moet u uw offer brengen van runderen of kleinvee. Als zijn offer een brandoffer is van runderen, moet hij het offeren, een mannelijk dier zonder gebrek; hij moet het offeren bij de ingang van de tent der samenkomst, opdat hij voor het aangezicht van de HEERE aanvaard zal worden.”
Deze rechtstreekse woorden van de Eeuwige van hemel en aarde in dit Torah-gedeelte, vertellen over de wetten van korbanot of de offers inclusief de korban olah of brandoffers.
Hebreews, de taal van de Overkant
Het Hebreeuwse zelfstandig naamwoord olah betekent 'gaat op', en dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de priester de offers op het hout van het altaar verbrandde waarvan de geur op steeg en door de Heer werd aanvaard.
Het Hebreeuwse woord korbanot komt van het wortel ‘krv’, wat betekent ‘dichtbij zijn’ (karov). En zo mogen we dus in Gods Woord zomaar ontdekken dat de offers, eenmaal door God aanvaard, de nabijheid en intimiteit herstellen tussen Hem en Zijn volk. Wat ontzettend rijk is Gods Woord, vind je ook niet. Zo maar de rijkdom van beloften ontdekken in een paar Hebreeuwse woorden!
De offerdienst en wij
Hoewel sommige gelovigen de wetten in Leviticus achterhaald vinden, zijn ze nog steeds van belang en zelfs buitengewoon belangrijk. Door deze zichtbare tekenen in de offerdienst leren we namelijk op een zichtbare manier, als het ware voor onze ogen, het principe van verzoening van onze, dat zijn mijn en jou zonden, door bloedstorting. Dat, en niets anders is de kern van Gods plan met Zijn schepping en helpt ons de offerdood van Yeshua (Jezus) de Messias op de juiste manier te begrijpen.
De hele offerdienst zoals beschreven in het Oude Testament helpt ons om zo mogelijk iets te begrijpen van Yeshua's offer op het kruis. Wat we zo verschrikkelijk hard nodig hebben is een stevig fundament in het Woord van God.
Ineens schieten de woorden uit Efeze 2 mij in gedachten: “Om deze reden buig ik mijn knieën voor de Vader van onze Heere Jezus Christus, naar Wie elk geslacht in de hemelen en op de aarde genoemd wordt, opdat Hij u geeft, naar de rijkdom van Zijn heerlijkheid, met kracht gesterkt te worden door Zijn Geest in de innerlijke mens, opdat Christus door het geloof in uw harten woont en u in de liefde geworteld en gefundeerd bent, opdat u ten volle zou kunnen begrijpen, met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen, die de kennis te boven gaat, opdat u vervuld zou worden tot heel de volheid van God.”
Het Volmaakte Offer
Het bloed van Yeshua werd vergoten om ons te herstellen in een juiste relatie met God en om ons volledig te reinigen van elk spoor van een schuldig geweten. Hebreeën 9:22 “En bijna alles wordt volgens de wet door bloed gereinigd, en zonder het vergieten van bloed vindt er geen vergeving plaats.”
We lezen immers in Hebreeën 9:14 “Hoeveel te meer zal het bloed van Christus, Die door de eeuwige Geest Zichzelf smetteloos aan God geofferd heeft, uw geweten reinigen van dode werken om de levende God te dienen?”
Ondanks dit alles worstelen sommigen nog steeds met schuldgevoelens en veroordeling, ook al belooft het Woord van God dat degenen die in de Messias zijn, vrij zijn: “Er is dus geen veroordeling voor hen die in Jezus Christus zijn en niet in het vlees wandelen.” (Romeinen 8:1)
“Laten wij toetreden met een waarachtig hart, in volle verzekerdheid van het geloof, met een hart dat gereinigd is van een slecht geweten en met een lichaam dat gewassen is met rein water.” (Hebreeën 10:22) Het zuivere water verwijst naar de mikwe, de rituele onderdompeling in water , die symbool staat voor onze nieuwe geestelijke geboorte.
Alleen wanneer ons hart gereinigd is (besprenkeld met het bloed van Yeshua) en ons lichaam ondergedompeld is in de mikwe, kunnen we de zekerheid van ons geloof hebben, waardoor we dichter bij God kunnen komen.
De oude profeet Jesaja onthulde echter dat God lang geleden van plan was om al onze zonden en ongerechtigheden op de Messias te leggen: “Maar Hij is om onze overtredingen verwond, om onze ongerechtigheden verbrijzeld. De straf die ons de vrede aanbrengt, was op Hem, en door Zijn striemen is er voor ons genezing gekomen. Wij dwaalden allen als schapen, wij keerden ons ieder naar zijn eigen weg. Maar de HEERE heeft de ongerechtigheid van ons allen op Hem doen neerkomen..” (Jesaja 53:5-6)
Het offer van Yeshua was en is bedoeld om de gemeenschap met Vader te herstellen voor iemand die dichter bij Hem wil komen, oprecht berouw toont voor zijn zonden en het offer als een gratis geschenk namens hem aanvaardt.
Het bloed van het Lam Gods (Yeshua) neemt de zonden weg. Wanneer Johannes Jezus ontmoet kan hij er niet meer over uit en roept tot een ieder die het maar horen wil: Zie het Lam van God, Dat de zonde van de wereld wegneemt! (Johannes 1:29).
Zo dan, vertroost elkaar met deze woorden.
Reactie plaatsen
Reacties